Vestuvinių žiedų reikšmės, kurias naudinga žinoti

Vestuvinių žiedų reikšmės, kurias naudinga žinoti

Šiandien vestuvinių žiedų rinka yra labiau orientuota į nuotakas ir apipinta didesne romantika. Tuo tarpu anuomet tradicinės vestuvės buvo labiau praktinių sumetimų turinčios jungtuvės, savotiškas sandoris ar nuosavybės bei mainų atspindys. Kai kuriose patriarchalinėse kultūrose vestuviniai žiedai vis dar yra socialinio statuso ir turto simbolis. Tačiau šiuolaikinis vestuvinis žiedas turi daug daugiau galios nei jo archajiškasis protėvis. Be to, kadangi vestuvinius žiedus mūvi ir vyrai (ir tos pačios lyties poros), laikui bėgant vestuvinių žiedų reikšmė pakito.

Taigi, būtų labai įdomu ir naudinga apžvelgti keletą vestuvinių žiedų reikšmių, kurios siejamos su šiuo santuokinės sąjungos simboliu.

Santuokinė padėtis

Tai gali atrodyti akivaizdu - vestuvinio žiedo mūvėjimas yra aiškus vizualinis ženklas, kad esate „ištekėjusi“ arba esate „vedęs“. Be to, daugelyje kultūrų ištekėjusios moterys turi aukštesnį socialinį statusą nei vienišos, todėl žiedas turi didelę reikšmę.

Kita vertus, senovės Romoje į vestuvinius žiedus buvo žvelgiama šiek tiek kitaip. Romoje vyravo trys santuokos rūšys - usus (bendras gyvenimas), coemptio (komercinė santuoka, sudaryta vyrų giminaičių) ir confarreatio (teisėta santuoka tarp kilmingųjų). Pastarojoje santuokoje jaunikis savo nuotakai įteikdavo geležinį žiedą, vadinamą annulus pronubus. Jis tarsi pažymėdavo, kad nuotaka yra vyro nuosavybė. Nuotakos šeima sumokėdavo kraitį, kad padengtų jos išlaikymą naujuose santuokiniuose namuose.

Romantiška meilė

Seniau santuoka buvo būdas užtikrinti giminystės ryšį ir perduoti turtą. Tai dažniausiai nebuvo meilės klausimas. Tačiau šiandien santuoka atspindi romantišką dviejų žmonių meilę vienas kitam. Šiomis dienomis dažnai ant žiedo būna išgraviruojami poros vardai, vestuvių vieta ir data arba sentimentali, romantiška ir sutuoktiniams reikšminga frazė. Be to, vestuviniai nuo seno žiedai buvo mūvimi ant kairės rankos bevardžio piršto, nes tikėta, kad per šį pirštą eina vena amoris (meilės vena), vedanti tiesiai į širdį.

Pastovumas

Vestuviniai žiedai yra apvalūs. Apskritimas simbolizuoja begalybę, nesibaigiančias epochas ir amžinybę. Žiedai buvo kaldinami arba liejami įvairiausiais būdais, tačiau siūlė visada buvo nematoma. Buvo manoma, kad vestuvinis žiedas neturi nei pradžios, nei pabaigos. Kai kuriose bendruomenėse buvo tikima, kad vestuvinis žiedas yra nulemtas iš anksto. Tai buvo prasminga, nes daugelis santuokų būdavo sutartos.

Minėtas senovės romėnų vestuvinis žiedas annuls pronubus buvo gaminamas iš geležies, kad simbolizuotų santuokos tvirtumą ir neišardomumą (nors skyrybų pasitaikydavo ir tais laikais). Metalas taip pat reiškė šio ryšio pastovumą. Tai atspindi idėją būti amžinai kartu ir be galo mylėti tol, kol mirtis išskirs.

Holistinis gydymas

Archeologai nustatė, kad vestuviniai žiedai atkeliavo iš senovės Egipto. Taip pat žinome, kad senovės Egipte vyravo gili ir sudėtinga religinė sistema, kuri apėmė santuokos, atgimimo ir alchemijos aspektus. Todėl logiška, kad ir vestuvinio žiedo brangakmeniai turi ypatingą reikšmę.

Paprastai sužadėtuvių žieduose būna didesni akmenys, o vestuviniuose - mažesni. Vestuvinis žiedas gali būti ir be brangakmenių. Bet kuriuo atveju, vietoje standartinių deimantų daugelis renkasi gimimo akmenis, gydomuosius akmenis, pvz., vaivorykštinį obsidianą, smaragdą ir kt.

Formalumas

Santuokos reikšmė laikui bėgant keitėsi. Tačiau ji visada buvo teisiškai įpareigojanti sutartis, pripažįstama valstybės institucijų. Šiais laikais iš atitinkamos valdžios institucijos reikia gauti santuokos liudijimą, kuris yra oficialus santuokos ženklas, o vestuvinis žiedas – socialinis  simbolis.

Po apsikeitimo santuokos įžadais, dovanų, gėlių ir viso kito, kas neatsiejama nuo vestuvių šventės, vestuviniai žiedai lieka matomu socialinės sutarties ženklu. Sužadėtuvių žiedas taip pat atlieka šią oficialią funkciją, tačiau kiek kitaip. Kartu šie du žiedai yra „oficialūs ženklai“, kad du žmonės tapo teisėta sutuoktinių pora.

Pradžia

Vestuvinio žiedo išorinis apskritimas simbolizuoja amžiną, nesibaigiančią meilę. Tačiau žiedo viduje yra bedugnė, ir tai taip pat turi prasmę. Senovės egiptiečiai labai vertino reinkarnaciją ir dvasines erdves. Taigi, skylė žiede simbolizuoja vartus ir įėjimą. Tai tarsi savotiškas kelias į žinomus ir nežinomus dalykus poros laukiančioje kelionėje. Ji taip pat gali simbolizuoti atsivėrimą, poros, kaip sutuoktinių ir būsimų tėvų naujo statuso pradžią.

Šiuo atveju vestuvinis žiedas yra perėjimo ritualas, suteikiantis leidimą pradėti santuokinį gyvenimą, su visomis jo galimybėmis ir iššūkiais. Vestuvinis žiedas žymi poros statusą naujame gyvenimo etape ir vartus į šeimyninį gyvenimą, nes pora tęs giminės liniją.

Išlaikymas

Turbūt jau esate girdėję, kad istoriškai vyrai nenešiojo vestuvinių žiedų. Ir net šiandien ištekėjusios moterys užima aukštesnį socialinį statusą nei vienišos. Net sunkiais karo metais vestuviniai žiedai vis dar buvo gaminami iš aukso. Jie buvo vadinami utilitariniais žiedais, svėrė 3 gramus ir buvo tik 9 karatų, bet vis tiek buvo auksiniai.

Jaunikis žiedą įteikdavo nuotakai dažnai dalyvaujant jos šeimai. Akivaizdu, kad nuotakos žiedas buvo vienas vertingiausių jos daiktų. Tiesą sakant, kai ji palikdavo tėvų namus ir išvykdavo gyventi pas vyrą, vestuvinis žiedas, ko gero, neretai būdavo vienintelis jos turtas! Žiedas simbolizavo jaunikio gebėjimą aprūpinti nuotaką ir buvo lyg „atsarginis daiktas“, kurį ji galėjo parduoti nelaimės atveju.

Įsipareigojimai

Vestuvinis žiedas yra išorinis poros įsipareigojimo vienas kitam ženklas, rodantis, kad abi pusės viešai priima ir pripažįsta viena kitą. Tai gali būti ypač reikšminga po ilgesnio bendro gyvenimo nesusituokus. Net jei pora labai gerai jaučiasi gyvendama kartu nesusituokus, po vestuvių labai malonu turėti ir apčiuopiamą santuokos ženklą, kurį galite parodyti visam pasauliui. Tad, ko gi laukiate? Pats metas išsirinkti savo naujuosius vestuvinius žiedus!

Grįžti į tinklaraštį