Ką įdomaus žinome apie vestuvinius žiedus

Ką įdomaus žinome apie vestuvinius žiedus

Žvelgiant labai abstrakčiai ir paprastai – vestuvinis žiedas visam pasauliui skelbia, kad jį mūvintis žmogus yra visam gyvenimui šventai įsipareigojęs savo antrajai pusei. O kadangi vestuvinių žiedų ištakos yra labai senos, jų istorija yra kupina ir daugybės įdomių detalių.

Senovinis paprotys

Šis senovinis paprotys – daugiau nei prieš tūkstantį metų Egipte ir Romoje prasidėjęs apsikeitimas vestuviniais žiedais – yra įveikęs tikrą laiko išbandymą. Tiesą sakant, ne tik pats apsikeitimas, bet ir žiedų dizainas mena senovę. Nuo senovinio aukso iki iš kartos į kartą perduodamų brangakmenių – vestuviniai žiedai bėgant šimtmečiams tapo neatsiejama vestuvių ceremonijos dalimi.

Paprotys abiem sutuoktiniams mūvėti vestuvinius žiedus yra palyginti naujas. Tai anglosaksų tradicija, kuri yra tęsiama iki šių dienų. Tuo tarpu anksčiau būdavo gaminamas tik vienas vestuvinis žiedas, kurį mūvėdavo nuotaka. Kiek vėliau, per Antrąjį pasaulinį karą, vestuvinius žiedus pradėjo mūvėti vis daugiau vyrų, tokiu būdu norėdami prisiminti namuose jų grįžtančių laukiančias žmonas. Šiandien vis daugiau porų renkasi tarpusavyje derančius vestuvinius žiedus, kurie sutuoktiniams turi tiek estetinę, tiek ir sentimentalią vertę.

Tai daugiau nei papuošalas

Vestuvinis žiedas – tai daugiau nei papuošalas. Nepaisant to, ar jums patinka paprastas tradicinio dizaino auksinis žiedas be jokių papuošimų, ar platininis vestuvinis žiedas su didžiuliu jame inkrustuotu brangakmeniu, vestuvinis žiedas nėra tik papuošalas. Tai yra sutartis, kuri su antrąja puse sudaroma labai apgalvotai ir atsakingai.

Taigi, vestuvinis žiedas nėra tik simbolinis vestuvių elementas. Jis turi labai didelę reikšmę. Būtent tai ir yra viena iš priežasčių, kodėl žmonės vestuviniams žiedams renkasi tauriuosius ir ilgaamžius metalus – dažniausiai auksą, tačiau ne ką rečiau ir platiną. Be pastarųjų metalų labai sparčiai populiarėja ir rožinis auksas. Tuo tarpu vien JAV kasmet vestuviniams žiedams pagaminti yra sunaudojama beveik 17 tonų aukso! Ir tai yra labai reikšmingas pokytis vestuvinių žiedų istorijoje, nes senaisiais laikais vestuviniai žiedai ilgą laiką buvo gaminami iš geležies.

Vestuviniam žiedui skirtas pirštas

Tradiciškai didžiojoje pasaulio dalyje vestuvinis žiedas yra mūvimas ant kairės rankos bevardžio piršto. Tačiau mums, lietuviams, vestuvinį žiedą yra įprasta mūvėti ant dešinės rankos bevardžio piršto. Lygiai taip pat šią ranką vestuvinio žiedo mūvėjimui yra pasirinkusi Indija, Vokietija, Rusija ir kai kurios kitos šalys. Kaip bebūtų, JAV, Anglijoje, Prancūzijoje ar Kanadoje vestuviniam žiedui nuo seno yra pasirinktas jau minėtas kairės rankos bevardis pirštas – ir tam yra rimta priežastis.

Anuomet buvo manoma, kad per kairiosios rankos bevardį pirštą eina vena, kuri yra tiesiogiai susijungusi su žmogaus širdimi. Ji buvo pavadinta „vena amoris“ arba meilės vena. Dėl šios priežasties buvo pasirinkta vestuvinį žiedą mūvėti būtent ant šio piršto, užtikrinant, kad sutuoktiniai būtų dar stipriau sujungti santuokos saitais. Tačiau iš tikrųjų tokios venos nėra ir tai yra tik sentimentali tradicija, kurios laikomasi iki šių dienų.

Brangakmeniai vestuviniuose žieduose ir jų simbolizmas

Dažnai vestuviniai žiedai yra inkrustuojami įvairiais brangakmeniais, kurie pasirenkami ne tik dėl grožio. Pavyzdžiui, deimantas yra viena iš kiečiausių medžiagų pasaulyje, o deimantinis vestuvinis žiedas simbolizuoja ištvermę ir stiprybę. Safyras simbolizuoja didelę santuokinę laimę. Akvamarinas siejamas su taika ir harmonija santuokoje. Tuo tarpu perlas dėl savo ašarą primenančios formos nelaikomas tinkamu vestuviniams žiedams. Spiralės pavidalo vestuvinis žiedas taip pat yra populiarus pasirinkimas, simbolizuojantis amžinybę – laiką, kurį pora pasirenka būti kartu.

Grįžti į tinklaraštį