Baltojo aukso ir platinos vestuviniai žiedai: kokie yra jų skirtumai

Baltojo aukso ir platinos vestuviniai žiedai: kokie yra jų skirtumai

Kai ieškome tobulų vestuvinių žiedų, norime, kad juose viskas būtų nepriekaištinga – nuo tauriojo metalo iki deimanto ar bet kurio kito brangakmenio. Tačiau daugeliui dažnai kyla klausimas, kokį taurųjį metalą vertėtų pasirinkti – ypač, kai norima baltojo metalo. Tuomet svarstoma, ar tai turėtų būti baltasis auksas, ar vis dėlto platina. Taigi, įdomu susipažinti su jų skirtumais, kad būtų lengviau priimant galutinį sprendimą.

Baltasis auksas

Baltasis auksas yra aukso rūšis, bet ne grynas baltasis metalas. Šis metalas natūraliai neaptinkamas. Jis yra metalų lydinys, sukuriamas maišant geltonąjį auksą su nikeliu arba cinku ir padengiamas rodžiu.

Platina

Platina yra grynas metalas, kuris savo spalvą įgauna natūraliai. Šis taurusis metalas yra daug retesnis už auksą. Paprastai platiną sudaro 95 % platinos ir 5 % mišrių lydinių. Nors platina yra panaši į baltąjį auksą, ji pasižymi išskirtinėmis savybėmis.

Kuo skiriasi baltasis auksas ir platina?

Iš pažiūros šie metalai gali atrodyti labai panašūs, tačiau baltasis auksas ir platina turi labai skirtingą cheminę sudėtį, todėl kiekvienas iš šių tauriųjų metalų turi savų privalumų ir trūkumų – tiek kalbant tiek apie kainą, tiek apie grynumą bei ilgaamžiškumą.

Patvarumas

Baltasis auksas, jei jis yra 14 arba 18 karatų, yra pakankamai patvarus. Geltonasis ir rožinis auksas pasižymi didesniu patvarumu, bet baltasis auksas yra padengiamas rodžiu, todėl 14 ir 18 karatų baltojo aukso patvarumas yra panašus ir šis metalas gali būti tinkamas kasdieniam nešiojimui. Tačiau dėl padengimo rodžiu baltasis auksas laikui bėgant dėvisi ir plonėja, todėl, praėjus kuriam laikui, gali tekti jį atnaujinti.

Platina taip pat yra labai patvari ir kartu sunkesnė, nes yra grynesnis taurusis metalas. Tačiau jos lankstumas ir plastiškumas yra didesnis nei baltojo aukso, todėl jis gali būti mažiau atsparus nedideliems įlenkimams ir įbrėžimams.

Spalva

Nors iš pirmo žvilgsnio tarp baltojo aukso ir platinos vestuvinių žiedų ryškaus spalvos skirtumo, gali ir nesimatyti, vis dėlto jis egzistuoja. Įsižiūrėsite atidžiau, tokį skirtumą tikrai pastebėsite. Platina yra natūraliai baltas metalas, o baltajam auksui būdingas pilkšvas atspalvis, nes jis gaminamas iš geltonojo aukso, kuris padengiamas rodžiu, kad įgautų baltą spalvą. Kai rodžio danga pamažu dėvisi, ryški baltojo aukso spalva taip pat blunka, o kadangi platinos, kaip grynojo metalo, natūrali spalva yra ryškiai balta, bėgant laikui ji neblunka.

Svoris

Platina yra tankesnis metalas, todėl ji daug sunkesnė už baltąjį auksą. Tačiau, kalbant apie vestuvinius žiedus, žiedo svoris paprastai nebūna reikšmingas veiksnys, lemiantis būsimų jaunavedžių pasirinkimą. Kita vertus, jei ieškote lengvo vestuvinio žiedo, galite rinktis baltąjį auksą, tačiau jei žiedo svoris nėra svarbus – gali puikiai tikti ir platina.

Hipoalerginės savybės

Tiek baltojo aukso, tiek platininiai vestuviniai žiedai yra saugūs nešioti, tačiau jei jūsų oda yra labai jautri, rinktis vestuvinius žiedus reikėtų labai atsakingai. Jau žinote, kad baltasis auksas yra padengtas rodžiu, todėl, jam nusitrynus ir pasirodžius baltojo aukso metalų mišiniui, kai kuriems žmonėms gali kilti alerginė reakcija.

Tuo tarpu platina yra daug grynesnė už baltąjį auksą ir priskiriama prie hipoalerginių metalų. Jeigu jūsų oda yra jautri ir esate alergiški įvairioms medžiagoms, geriausia būtų pasirinkti iš platinos pagamintus vestuvinius žiedus.

Kaina

Baltojo aukso vestuviniai žiedai paprastai būna pigesni už vestuvinius žiedus, pagamintus iš platinos, nes ji yra grynesnis ir retesnis metalas. Tačiau kai kuriais atvejais paties aukso ir baltąjį auksą sudarančių metalų kaina rinkoje gali keistis, todėl vestuvinių žiedų iš baltojo aukso kaina gali reikšmingai padidėti. Renkantis vestuvinius žiedus iš baltojo aukso, kurie bus pigesni, reikia atsižvelgti ir į jų reguliaraus atnaujinimo kaštus.

Pabaigai

Nors baltasis auksas ir platina turi daug skirtumų, nėra jokių griežtų taisyklių renkantis tauriuosius metalus, kurie bus tinkamiausi vestuviniams žiedams. Ieškodami sprendimo, turite įvertinti šių metalų privalumus ir trūkumus, kartu atsižvelgdami į savo individualius poreikius. Tai padės jums pasirinkti tinkamą taurųjį metalą, iš kurio pagamintus vestuvinius žiedus kasdien mūvėsite su dideliu malonumu.

Grįžti į tinklaraštį